Kunstwerk op maat met inbraakdetectie voor Tracer Centrum Amsterdam

Geavanceerde beveiliging van radioactieve vloeistoffen voor Amsterdam UMC

Beveiliging op het hoogste niveau voor medische isotopen

Het Imaging Center van Amsterdam UMC is een bijzonder gebouw. De meest innovatieve beeldvormende medische technieken komen hier samen voor gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Het is daarmee de enige plek ter wereld waar behandeling, onderzoek en productie in één centrum zijn ondergebracht. De derde verdieping, genaamd het Tracer Centrum Amsterdam, is ingericht voor onderzoek, medicijnontwikkeling en productie van medische isotopen en tracers. Hiervoor leverde Nsecure een geavanceerde oplossing om radioactief materiaal te beveiligen. Dankzij jarenlange ervaring en kennis op het gebied van security en compliance, was Nsecure al snel betrokken bij de eerste gesprekken voor een passende oplossing.

Beveiliging op het hoogste niveau voor medische isotopen

Dankzij de strenge wetgeving met betrekking tot het maken, het opslaan en vervoeren van radioactief materiaal, stond Amsterdam UMC voor een uitdagend vraagstuk: op zoek naar de best mogelijke oplossing voor het beveiligen van de RA-kluis.

Frank Schut, Field Engineer bij Nsecure vertelt: ”Het uitgangspunt was om met minimaal benodigde hardware een maatwerk oplossing te creëren die ook gebruiksvriendelijk is”.

Waar het Tracer Centrum Amsterdam voorheen afhankelijk was voor het verkrijgen van medische isotopen, kunnen zij dit nu zelf. Het gebouw herbergt naast de allernieuwste beeldvormende apparatuur ook meerdere cyclotrons (ofwel deeltjesversnellers) voor de productie van medische isotopen. Medische isotopen zijn de beginstoffen van radiofarmacons. Dit zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt voor diagnose van verschillende soorten ziektebeelden, waaronder kanker.

De geproduceerde medische isotopen wordt via leidingen getransporteerd naar de radioactieve kluis (RA-Kluis) in het Tracer Centrum Amsterdam. Dit gehele proces vindt plaats via geavanceerde computer systemen en volledig automatisch. Een mooie ontwikkeling, maar onmogelijk zonder beveiliging op het hoogste niveau voor deze geavanceerde ruimte.

Kunstwerk op maat met inbraakdetectie

Nsecure is gevraagd om met een gepaste oplossing te komen die de beveiliging van de RA-kluis verzekert en gevaarlijke situaties voorkomt. Daar het hier om een unieke situatie gaat, dient de oplossing minstens zo uniek te zijn. Ook omdat het Tracer Centrum Amsterdam de werkprocessen van de medewerkers zo min mogelijk wilde beïnvloeden. Frank Schut legt uit: “We hebben een oplossing bedacht waarbij de RA-kluizen beveiligd zijn wanneer medische isotopen in de kluis aanwezig zijn. Als de kluizen leeg zijn, kunnen de medewerkers de kluizen zonder extra beveiliging benaderen. De beveiliging op basis van inbraakdetectie hangt dus samen met de hoogte van het stralingsniveau van het materiaal.”

Cross Beam Technology met inbraakdetectie

Frank Schut vervolgt: “Dankzij de jarenlange ervaring in de security en uitgebreide productkennis, is het ons gelukt om middels een complexe programmering het systeem volledig te automatiseren en alles te laten samenwerken conform de specifieke wensen van de klant. We hebben gekozen voor een geavanceerd detectiescherm welke gebruik maakt van ‘Cross Beam Technology’. Voor de inbraakdetectie van de RA-kluis zijn er actieve infrarood sets geplaatst om toegang tot de kluis te detecteren wanneer de radioactiviteit hoog is. Hiermee creëer je een detectieveld dat niet te manipuleren is en zelfs een kleine schroevendraaier of velletje papier al detecteert”.

De unieke oplossing gebaseerd op inbraakdetectie waarborgt op die manier wetgeving en garandeert de veiligheid van medewerkers. Het project bij het Amsterdam UMC is een mooi voorbeeld van het innovatieve karakter van Nsecure. Met deze oplossing nemen we integraal deel aan de bedrijfsprocessen van het Amsterdam UMC. Dankzij de specialistische domeinkennis bij onze field engineers en projectleiders, weet Nsecure de meest omvangrijke vraagstukken terug te brengen naar een kunstwerk op maat.

Toepassing

Gerelateerde oplossingen

arrow_outward

Alle facetten van security in één centrale omgeving

arrow_outward

Slimme inbraak beveiliging voor signaleren en beschermen van uw medewerkers en bedrijfseigendommen.

RRP en Nsecure

Een veilige olietransport van Rotterdam Europoort naar het Ruhrgebied in Duitsland

Allseas Lorelay case Nsecure

Veiligheid en compliance op het hoogste niveau voor Allseas

Toegangscontrole en security in industriële sector

Het belang van een Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Fong Djeh Tsang Nsecure
Fong Djeh Tsang Expert Finance & Healthcare
Meer informatie

Neem contact op

Meer weten over toegangs- en security-oplossingen in de zorg? Neem dan contact met ons op.