Kennis items

Wat betekent de Brexit voor u?

De impact op toegangsmanagement

 

Cedric van Riemsdijk
Lead IT Business Development
22 februari 2019

Op 29 maart 2019 vertrekt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Onderhandelingen over de verschillende scenario’s verlopen stroef waardoor de kans op een zogenoemd no deal-scenario groter wordt. De Brexit heeft grote gevolgen voor Nederlandse werkgevers die hun werknemers naar de UK uitzenden en voor UK werkgevers die hun werknemers in Europa willen laten werken. Welke impact heeft dit op toegangsmanagement?

Brexit; impact op handelsrelaties

Niet langer gelden de Europese afspraken over het werken met gedetacheerde werknemers in de EU. Voor VK-werkgevers betekent dit dat alle nationale voorwaarden die de lidstaten kunnen toepassen op niet-EU-werkgevers aan de orde kunnen zijn.

Met name bij grensovergangen kan enorme vertraging ontstaan. Voertuigen zoals vrachtwagens kunnen bij een no deal-Brexit niet meer eenvoudig Europa inrijden en andersom. Gevolg zou zijn dat deze vrachtwagens de dag na de Brexit tegengehouden worden bij de grens, tenzij er voor die tijd een overgangsregeling wordt veilig gesteld.

Ook de Rotterdamse Haven bereidt zich voor op een harde Brexit, waarbij dit met name impact heeft op strengere controles, meer inspecties, meer papierwerk en uiteindelijk vertraging van transport.

Impact op toegangsmanagement

Niet alleen op het gebied van mobiliteit en logistiek, ook op het gebied van toegangsverlening tot bedrijfslocaties en het verrichten van werkzaamheden heeft de Brexit een grote impact. Denk bijvoorbeeld aan het aanmeldproces van contractors uit het VK. Dit omdat de voorwaarden van het verrichten van werkzaamheden door medewerkers uit niet EU-lidstaten, anders zijn dan medewerkers uit de EU-landen. Gevolg zijn strengere inspecties, meer papierwerk en dus meer tijd die besteed moet worden tijdens het aanmeldproces om toegang te verlenen.

Overgangsperiode Brexit

Hoe dan ook, wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europeese Unie verlaat, zal er een overgangsperiode zijn. Dit betekent dat er voor organisaties tot en met 31 december 2020 de tijd is om zich voor te bereiden. Aan de hand van de scheidingsdeal moeten dan alle nieuwe afspraken over meer handel, migratie en douanezaken tussen het VK en de EU zijn gemaakt. Op de laatste dag van 2020 komt er na 21 maanden officieel een einde aan de transitieperiode.

Nsecure houdt de ontwikkelingen rondom Brexit en de eventuele gevolgen voor diensten waaronder Dataclient nauwlettend in de gaten, om u zodanig passend advies te geven en informatie te verstrekken.

Gerelateerde

Onderwerpen

Cedric van Riemsdijk Lead IT Business Development
Meer informatie

Vragen

Nsecure houdt deze ontwikkelingen voor diensten zoals Dataclient nauwlettend in de gaten, om u zodanig passend advies te geven en informatie te verstrekken.