Kennis items

De wereld van beveiliging volledig hervormd

Dít zijn de toegang en security trends voor 2024

Blog Alex Smaling AI-trends security
Alex Smaling
General Manager en Expert Identity & Cloud
29 januari 2024

Een nieuw proactief tijdperk van beveiliging: toegangspas verdwijnt, arbeidstekort opgelost

De wereld van beveiliging van nu, is niet te vergelijken met die van enkele jaren geleden. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en het ontbreken van integrale (cyber)security strategieën, zorgen voor een sterk veranderd beveiligingslandschap. Wat betekent dit voor de continuïteit en veiligheid van organisaties? Alex Smaling, General Manager bij Nsecure, neemt u mee in zijn visie en 4 voorspellingen die de wereld van toegangscontrole en security zullen herdefiniëren. “Het moment om mee te gaan met deze revolutionaire ontwikkelingen is niet morgen, maar nu”.

Trend 1. Vaarwel traditionele toegangspas

In een wereld waar technologie razendsnel verandert, is er een revolutionaire ontwikkeling op komst: de ouderwetse toegangspas wordt overbodig. Dit komt door innovaties in digitale identificatie, die onze interactie met kantoren en openbare plekken volledig gaan vernieuwen. Deze opmars van digitale identificatie- en authenticatietechnologieën opent deuren naar innovatieve toegangsmethoden en definiëren het nieuwe normaal. Hierbij gaat het om:

  1. Biometrische identificatie
  2. De Europese digitale identiteit
  3. Smartphone-apps met NFC en Bluetooth

Alex Smaling licht toe: “De traditionele toegangspas verdwijnt. Nieuwe toepassingen banen de weg naar een toekomst waarbij gezichtsherkenning of een simpele aanraking van onze smartphone volstaat voor gecontroleerde toegang. Zeker als je kijkt naar de toepassingen met Near Field Communication (NFC) – een technologie die we nu al kennen met contactloos betalen – worden deze nu ook ingezet voor toegangscontrole. Deze innovatie maakt het mogelijk om ‘zonder contact’ data en gegevens uit te wisselen en opent nieuwe mogelijkheden voor hoe we toegang krijgen tot gebouwen en terreinen. Dit brengt niet alleen meer gebruikersgemak met zich mee, maar verhoogt ook de veiligheid, zonder het risico van verlies van fysieke passen.”

Bescherming van privacy en belang van naadloze integratie

Deze innovaties brengen ook uitdagingen met zich mee, zoals het beschermen van privacy en het naleven van wet- en regelgeving. Bovendien vraagt de integratie in bestaande systemen en het wennen van gebruikers aan deze nieuwe methoden om een zorgvuldige aanpak.

Smaling vervolgt: “Laten we ons voorbereiden op een toekomst waar deuren zich openen dankzij een glimlach of met een simpele aanraking van onze smartphone, het afscheid van de traditionele toegangspas is een grote stap vooruit. Bij Nsecure zijn we er klaar voor om u te begeleiden bij deze spannende technologische overgang. Voor advies over toegangssystemen en beveiliging, staan wij voor altijd voor u klaar.”

Trend 2. Een integrale aanpak voor fysieke security en cyber security

In een tijdperk waarin technologie sneller ontwikkeld dan ooit en de dreiging van cyberaanvallen toeneemt, is een waterdichte beveiliging geen luxe, maar een noodzaak. Bij Nsecure begrijpen we dat een gefragmenteerde benadering van security meer risico’s met zich meebrengt dan oplossingen. Onze visie? Een wereld waarin fysieke en digitale veiligheid niet afzonderlijk, maar als een harmonieuze eenheid functioneren. Smaling: “Gezien de toenemende risico’s door cyberdreiging en de verplaatsing naar hybride werken en cloudsystemen, is het noodzaak om een integrale securityketen niet te negeren. Waar anderen stoppen bij deeloplossingen, kijken wij naar het grotere plaatje. Nsecure staat voor een integrale aanpak, waarbij alle aspecten van veiligheid, cyber security, naleving van regelgevingen en menselijke factoren naadloos in elkaar overgaan – een strategie die essentieel is in onze steeds meer verbonden wereld”.

Aanscherping wet- en regelgeving

De toenemende complexiteit van de huidige wet- en regelgevingen zoals de NIS2, AVG, BIO en ISPS benadrukt het belang van een geïntegreerde securityaanpak. De NIS2-richtlijn binnen de EU stelt bijvoorbeeld strenge eisen aan cybersecurity, risicomanagement en incidentrapportage. “Het is van cruciaal belang om de securityketen als een geheel te zien – het is de enige manier om overtredingen en sancties te voorkomen en te garanderen dat onze beveiliging niet alleen nu, maar ook in de toekomst op orde is,” vervolgt Smaling. “Met certificeringen zoals ISO27001, ISO27701 en SOC2 type II bewijst Nsecure de hoogste standaarden in veiligheidsoplossingen te hanteren. Wij lossen niet alleen de vraagstukken van onze klanten op, maar vormen ook een sterke alliantie met hen om te verzekeren dat hun veiligheid altijd prioriteit heeft.”

Trend 3. Manbeveiliging niet langer de kern van security

In de snel veranderende wereld van beveiliging, waarin het dreigingslandschap verandert en technologie domineert, is het tijd voor een nieuwe strategie in hoe we beveiligen. Waar ooit de menselijke waakzaamheid de kern van beveiliging vormde, staat daar nu een nieuwe kampioen: kunstmatige intelligentie.

Deze verschuiving betekent geen vervanging, maar een transformatie, waarbij Nsecure voorop loopt door de perfecte integratie van technologische innovatie én menselijke expertise. De centralisatie van controlrooms speelt een sleutelrol in het aanpakken van het arbeidstekort en het faciliteren van noodzakelijke veranderingen. Smaling: “Onze state-of-the-art Observation Room is het tastbare bewijs dat technologie en menselijke vaardigheden elkaar versterken, wat resulteert in een beveiligingssysteem dat zowel krachtiger als flexibeler is dan ooit tevoren”.

Regisseren van de toekomst

De toekomstige beveiligingsprofessional wordt bij Nsecure gevormd. Met een focus op IT-beveiliging, systeemanalyse en crisismanagement, bereiden we professionals voor om de precisie en snelheid van kunstmatige intelligentie optimaal te benutten, resulterend in een ongeëvenaarde beveiliging. Deze vooruitgang brengt uitdagingen, maar ook aanzienlijke kansen met zich mee voor de herdefiniëring van de beveiligingsprofessional.

“Met uitgebreide expertise in geavanceerde beveiligingstechnologieën zijn wij meer dan alleen uitgerust om de digitalisering en automatisering in de beveiligingssector aan te gaan; wij geven er actief vorm aan. Bij Nsecure zetten we de standaard voor een veiligere en technologisch geavanceerdere toekomst. Onze belofte is duidelijk: niet alleen meebewegen met de trend, maar de trend zetten”, aldus Smaling.

Trend 4. Predictive maintenance garandeert ultieme beveiliging

Voorspellend onderhoud (Predictive maintenance) staat aan de voorhoede van een trend die de manier waarop wij denken over onderhoud en beheer van systemen radicaal verandert – zowel binnen de beveiligingsbranche als daarbuiten.

Toepassingen in de auto-industrie

Neem de auto-industrie, een sector waar deze innovatie breed is omarmd. AI-gedreven systemen monitoren continu de prestaties en conditie van voertuigen, van motorfunctie tot remgedrag en bandenslijtage, met real-time analyses die nauwkeurig voorspellen wanneer onderhoud nodig is – nog voordat er problemen optreden. Dit bevordert niet alleen een langere levensduur van onderdelen en vermindert onverwachte storingen, maar levert ook significante kostenbesparingen op.

Alex legt uit: “Net zoals in de auto-industrie, passen we deze geavanceerde methoden toe binnen de beveiligingssector. Onze vooruitstrevende aanpak, aangedreven door geavanceerde technologie, stelt systemen in staat om zelfstandig te anticiperen op onderhoudsbehoeften. Waarmee we potentiële storingen en onverwachte uitval proactief te slim af zijn. Met hoogstaande data-analyse monitoren we de integriteit van beveiligingssystemen om proactief storingen te voorkomen en constante betrouwbaarheid en veiligheid te waarborgen.”

Duurzaamheidsverbeteringen en kostenbesparingen

Van reactief naar proactief is een gamechanger. Het bevordert een verschuiving van reactief naar proactief onderhoud. Dit leidt tot hogere betrouwbaarheid, vermindert uitvaltijd en speelt een sleutelrol in duurzaamheid door het optimaliseren van gebruik en het verminderen van afval. “In een wereld die steeds meer afhankelijk is van technologie, zetten we ons in op het bieden van vooruitstrevende en duurzame security oplossingen. Door onze proactieve rol dankzij Predictive Maintenance, bevestigen we onze positie als vooraanstaande speler in de beveiligingsindustrie en helpen we onze klanten om de beste beslissingen te nemen voor hun beveiligingsstrategie”, aldus Smaling.

Predictive maintenance onderstreept het belang van technologie en data-analyse voor efficiënt systeem- en apparatuurbeheer. Deze aanpak markeert een revolutie in de wijze waarop we onderhoud benaderen, met kostenbesparingen, duurzaamheidsverbeteringen en betere prestaties als gevolg.

Onze kunst van controle

Met een blik op de toekomst sluit Smaling af: “Onze visie voorspelt een wereld vol uitdagingen én kansen binnen de beveiligingssector. Met de juiste toepassing van innovatieve technologie en de scherpte van menselijke intelligentie, zijn we niet alleen voorbereid op het waarborgen van veiligheid, maar dragen we ook actief bij aan een veerkrachtige toekomst. Dit is geen voorspelling, maar een belofte. Wij nodigen onze klanten en partners uit om samen met ons deze nieuwe horizon te verkennen en te veroveren.”

Gerelateerde

Onderwerpen

Alex Smaling General Manager en Expert Identity & Cloud
Meer informatie

Vragen

Nsecure volgt de ontwikkelingen op het gebied van IT, wetgeving, security en toegang op de voet. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op om veiligheid naar een hoger niveau te tillen.