Kennis items

3 baanbrekende AI trends die toegang en security transformeren

Meer inzicht, duurzamere bedrijfsvoering en samensmelting van digitale en fysieke security

Blog Alex Smaling AI-trends security
Alex Smaling
General Manager en Expert Identity & Cloud
12 oktober 2023

Artificial Intelligence (AI) heeft het potentieel om op korte termijn het landschap van toegang en security drastisch te veranderen. Echter, ethiek, wetgeving en privacy zijn kritieke vraagstukken die de implementatiesnelheid van AI-toepassingen in dit domein kunnen beïnvloeden. Alex Smaling, General Manager bij Nsecure, identificeert drie AI-trends die al voor disruptieve veranderingen binnen organisaties zorgen. Met name in het verkrijgen van nieuwe inzichten, het realiseren van een duurzamere bedrijfsvoering én het verkleinen van de kloof tussen fysieke en cybersecurity.

Trend 1: Nieuwe inzichten dankzij AI

De exponentiële toename van AI-gebruik met tools zoals ChatGPT manifesteert zich ook in toegangscontrole en securitymanagement. “We zien dat AI in toegang en security ons in staat stelt om ons vrijer te bewegen op fysieke locaties terwijl we veiliger zijn, een belangrijk speerpunt voor vele sectoren,” licht Smaling toe.

Nsecure staat met haar dienstverlening al een aantal jaar klaar om deze transitie voor bedrijven mogelijk te maken en te integreren in hun securitybeleid. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen met camera observatie of intercoms.

Cameratoezicht met AI: afwijkend gedrag detecteren

Met AI-geoptimaliseerde cameratechnologie kan inmiddels afwijkend gedrag al direct worden gedetecteerd. AI-camera’s worden steeds vaker ingezet voor het observeren van bedrijfslocaties, waarbij verdachte activiteiten, onveilige situaties, lekkages of rookontwikkeling gesignaleerd kan worden en vervolgens alarmmeldingen naar de controlekamer sturen. Een observant kan dan op afstand direct handelen.

Smaling ziet dat AI geleidelijk aan ook ingezet zal worden om beslissingen te nemen op basis van de gedetecteerde of verwachte situaties. Denk aan het afsluiten van locaties, het geven van beveiligingsadviezen of het sturen van menselijk gedrag, uiteraard binnen de grenzen van de wet- en regelgeving.

AI toepassingen voor meer veiligheid in kritieke omgevingen

Ook door andere security oplossingen met AI-toepassingen kunnen organisaties meer inzicht verkrijgen en slimmer handelen. Alex vertelt: “Denk aan intercoms die verdachte geluiden herkennen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden binnen de privacywetgeving. Zo zijn sensoren die lichaamshitte detecteren daarom privacy-vriendelijker om in te zetten, omdat die geen gezichten of stemmen registreren.”

Ook als het gaat om veilig werken zijn AI-sensoren een slimme oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een hoog risicovolle alleen-werklocatie, waarbij men met behulp van AI een alarmtrigger instelt indien er na een bepaalde tijdsduur geen beweging meer wordt gesignaleerd.

Trend 2: Duurzame bedrijfsvoering dankzij AI

AI-toepassingen in toegang en security helpen bedrijven om van een passieve naar een meer actieve en dus duurzamere bedrijfsvoering te evolueren. “Alle data die voortkomt uit ons unieke Identity management platform YIM en security applicaties, dragen bij aan een efficiëntere en zelfs duurzamere bedrijfsvoering. Bij grote organisaties zijn security en toegangsverlening namelijk een integraal onderdeel van bedrijfsprocessen en kan veel informatie ondersteunen bij facilitaire processen.

Zo kan een facility manager bijvoorbeeld zien of er op een bepaalde dagen 20 of 100 bezoekers verwacht worden. Door deze data te analyseren kun je hier dus facilitaire diensten op afstemmen, zoals bezetting van de receptie of schoonmaak. Door Business Intelligence met AI te combineren, kan bij een lagere kantoorbezetting worden gestuurd om bepaalde gebouwdelen dan juist gesloten te houden. Dat is efficiënter en ook duurzamer.”

Trend 3: Samenbrengen van fysieke security en digitale security

Een andere belangrijke trend die Alex voorziet, is het samenbrengen van de fysieke security en digitale security. “Zeker nu we meer hybride en volledig vanuit de cloud werken, moeten fysieke en digitale aspecten naadloos op elkaar aansluiten. Als iemand bijvoorbeeld een toegangspas gebruikt om een locatie in Amsterdam te betreden terwijl de daadwerkelijke persoon thuis werkt in Rotterdam, kan AI dat detecteren en een melding sturen.”

Innoveren met AI en de juiste balans tussen techniek en wetgeving

Hoewel technologisch gezien veel mogelijk is met AI op het gebied van toegang en security, begrenst wet- en regelgeving (zoals AVG en NIS-2) soms de toepasbaarheid van bepaalde technologieën. Zo maken bedrijven in de VS en China bijvoorbeeld al veel gebruik van biometrie, maar in Europa mogen biometrische gegevens niet zomaar opgeslagen worden. Het ethische aspect van innovatie en techniek is hier belangrijker.

“Veiligheid combineren met AI moet een transparant spel zijn. We kunnen AI inzetten om bedrijfsprocessen te ondersteunen en het security niveau te verhogen, terwijl de feitelijke maatregelen minder zichtbaar zijn. Hierdoor kan AI vrijheid creëren terwijl de veiligheid toeneemt. Juist daar willen wij op inzetten,” stelt Alex.

Gerelateerde oplossingen

toegang en security

Met onze IT-first approach zijn onze diensten op het gebied van toegang, security en identity veiliger dan ooit. 

arrow_outward

Toegangscontrole oplossingen volledig geïntegreerd in uw bedrijfsprocessen

arrow_outward

Camera en video oplossingen die voldoen aan de hoogste normen voor beeld, geluid en analytics

Alex Smaling General Manager en Expert Identity & Cloud
Meer informatie

Vragen?

Meer weten hoe Artificial Intelligence toepassingen voor toegang en security zorgen voor vrijheid en meer veiligheid binnen uw organisatie? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact met ons op.